Hiasan untuk Balkoni Rumah Anda

Ramai yang terlepas pandang untuk menatarias ruang balcony rumah yang ada mungkin memikirkan ruang balkoni tersebut yang sempit  dan kecil tidak begitu banyak fungsi untuk dijadikan ruang yang bermanfaat untuk keluarga. Jika anda berfikiran begitu anda ternyata silap.

Sebenarnya banyak boleh dilakukan. Kadang kita mungkin tidak menyangka yang balkoni pun boleh dijadikan tempat sebagai small garden area, sudut baca buku dan ada boleh letakkan bathtub juga jika pandai sesuaikan..

Jadi apa perkara asas yang boleh kita lakukan untuk pastikan ruang balkoni kelihatan menarik berdasarkan tema yang kita pilih? Perkara pertama yang kita boleh kenalpasti untuk makeover mungkin adalah dinding balkoni itu sendiri. Mungkin dengan penambahan feature wall atau color yang terang boleh memberikan impak yang berlainan.

Selain itu, tuan rumah juga boleh mempertimbangkan untuk meletakkan multipurpose furniture bagi mengelakkan tempat yang sempit terlampau crowded.  Di pasaran sekarang , di IKEA mungkin boleh anda cari funiture yang kelihatan seakan bench dan dalam masa yang sama boleh bertindak sebagai pull out out bed atau table untuk storage.

Dengan cara ini lebih menjimatkan ruang.  OK jom kita tengok beberapa contoh  hiasan balkoni yang boleh dipraktikkan berdasarkan  gambar di bawah untuk panduan dan rujukan. semua gambar ni ehsan dr MR Google..

Baca:  Biodata Nabi Muhammad S.A.W

Apartment-Balcony-Decorating-bathtub

 

Design dan decoration untuk balkoni untuk gambar pertama ini memang awesome!!.. hihi  Campuran penggunaan lantai dan dinding kayu bersama dengan bathtub menampakkan imej rustic dan moden. Hanging lamp dan green plants menambahkan lagi kecantikan  elemen rustic yang cuba ditonjolkan dan juga untuk atmosfera yang lebih baik.  Apa-apa pun jangan lupa untuk pasang langsir yang sesuai!!

 

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-bamboo-inspired

 

Wall berinspirasikan bamboo ~buluh  bukan sahaja kelihatan menarik tetapi dapat memberikan suasana yang fresh dan cool. Dengan tambahan batu -batu kecil ~ pebbles dan lantai  dan hanging wooden bench menambahkan lagi suasana nyaman.

 

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-book

Simple. Dengan hanya sedikit sentuhan dengan menempatkan built in shelf yang satu color dengan dinding dan kerusi dari rona warna yang sama sesuai untuk book lover yang suka berimiginasi ke dunia sendiri. Untuk meberikan elemen kehijauan dan pengudaraan yang baik, tempatkan satu potted plant dan  curtain blind untuk impak yang lebih menarik.

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-book-shelves

Ini adalah perfect balkoni untuk anda yang book lover. Dengan hanya tambahan kerusi dan rak sebagai bookshelves  untuk meletakkan buku dan potted plants, ia kelihatan minimalist dan clean.

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-green-pillow

Minimalist konsep dengan bench yang boleh bertindak sebagai shelf dan meja bulat dengan 2 kerusi. Untuk memberikanlebih  keceriaan kepada balkoni anda,  penggunaan color hijau pada pillow yang digantung berjaya merubah keseluruhan ruang menjadi lebih tersusun dan ada tema.  Perhiasan bunga yang digantung turut membantu mencantikkan lagi kawasan ini.

Baca:  Resepi Cheese Tart Blueberry

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-round_seat

Invest sedikit untuk dapatkan quality wooden bagi lantai kayu dan feature wall. Tambahkan potted plant pada dinding kayu untuk memberikan suasana yang nyaman~ homey vibe. Dengan ruang yang terhad, cukup memadai dengan meletakkan satu sahaja multipurpose furniture yang boleh bertindak sebagai storage dan kerusi.

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-sink

Balkoni yang kelihatan kemas dengan aspek symmetry untuk wall feature dengan tambahann built in shelf. Untuk kelainan dan dalam masa yang sama dapat memberikan manfaat kepada ahli rumah, sudut balkoni dipasang dengan marble top bersama dengan sink.

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-small-chair

 

Salah satu idea untuk membolehkan ramai family berada bersama di balkoni dengan menempatkan meja  dan kerusi kecil seperti di atas.  Warna kuning yang menyerlah memberikan focus point pada ruang balkoni ini ditambah dengan hanging lamp, hanging cupboard untuk diletakkan potted plants.

 

Apartment-Balcony-Decorating-ideas-washing

Menjadikan balkoni sebagai tempat wash room juga idea yang baik dan jarang dilakukan. Mesin basuh  dan storage ditempatkan pada ruang konkrit yang  disediakan dan sink yang diubahsuai dengan tema yang dipilih.

 

Carian Berkaitan:

contoh dekorasi di balkoni, fungsi balkoni, mencatikkan balkoni kecil

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*